Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium aminů a antioxidačních procesů u malignit =: Study of amines and antioxidant processes in malignancies /
Lacková, Zuzana
V předkládané disertační práci s názvem “Studium aminů a antioxidačních procesů u malignit“ byly studovány antioxidační efekty aminů, aminokyselin, fenolických a flavonoidních sloučenin v nádorových buněčných liniích a jejich význam pro pochopení mechanismů obrany buněk proti vzniku nádorových onemocnění. In vitro byl studován antikarcinogenní efekt extraktů koření na základě obsahu jeho fenolických a flavonoidních sloučenin na buňkách prostaty. Dále byl podrobně studován sarkosin, jakožto marker nádorových onemocnění prostaty, u kterého byl hodnocen vliv na methylační změny a také různé typy jeho identifikace v reálných či artificiálních vzorcích. V neposlední řadě bylo provedeno monitorování hladiny redukovaného glutathionu v kapilární krvi, které bylo testováno na dobrovolnících, a byly zde pozorovány antioxidační účinky.
Mikroorganismy s dekarboxylázovou aktivitou z mléka a mléčných výrobků
Hůlová, Michaela
Disertační práce se zabývá bakteriemi, které jsou schopné dekarboxylovat jednu nebo více aminokyselin a tím se podílet na tvorbě biogenních aminů. Cílem disertační práce bylo charakterizovat dekarboxylázovou aktivitu bakterií Escherichia coli, Bacillus, Lactobacillus, Enterococcus izolovaných z mléka a mléčných výrobků. Mikroorganismy byly inokulovány do zkumavek s diagnostickým médiem. Pro testování bylo použito 7 aminokyselin. Inkubace zkumavek probíhala při teplotě 6, 25, 30 a 37 °C po dobu 10 dnů v jejichž průběhu byla kontrolována barevná změna. U testovaných izolátů Escherichia coli byla zjištěna dekarboxylázová aktivita a to především pro tyrozin a ornitin. U bakterie Bacillus licheniformis byla zjištěna dekarboxylázová aktivita a to především pro tyrozin. U testovaných izolátů bakterie Lactobacillus byla prokázána nejsilnější dekarboxylázová aktivita především pro arginin. U bakterie Enterococcus byla prokázána nejsilnější dekarboxylázová aktivita především pro arginin. Dále byla sledována produkce oxidu uhličitého a tvorba biogenních aminů kontaminujícími mikroorganismy v kravském a kozím tvarohu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.